meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Zo krijgen virussen minder vat (5 tips)

Het Coronavirus blijft nog een poosje bij ons, dat is duidelijk. De vraag die mij bezig houdt is, hoe we kunnen zorgen dat ons afweersysteem optimaal functioneert, zodat het virus minder vat op ons heeft? Ik geef je hieronder 5 tips voor een goed functionerend immuunsysteem.

TIP 1: Leg een voorraad antioxidanten aan

Een goed functionerend afweersysteem moet kunnen beschikken over een goede voorraad antioxidanten. Hier blijkt maar weer hoe belangrijk goede voeding is. Vitamine C vinden we in alle verse groenten en fruit. Vitamine E vinden we in vetten, zoals noten, zaden en olien. Antioxidanten helpen ons om schade veroorzaakt door afweermechanismen te neutraliseren. Een goede voorraad van deze antioxidanten is dus onmisbaar. Nu we de zomer tegemoet gaan liggen de winkels liggen weer vol met verse fruitsoorten. Koop ze liefst uit de omgeving en vers.

Chronische zieken, zoals mensen diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, hebben – dat is aangetoond- vaker verhoogde ontstekingswaarden. Hun voorraden antioxidanten zijn dus eerder uitgeput.

Voor mensen met overgewicht geldt dat zij vitamine E , een vetoplosbare vitamine, moeilijk opnemen omdat de cellen al verzadigd zijn. Voor deze groep is beweging in de buitenlucht (vitamine D) en voldoende vitamine C in de voeding essentieel.

Ook vitamine D is van belang. Vitamine D is nodig voor celgroei en celdeling en komt daarom voor in alle cellen. Een tekort aan vitamine D geeft een ongecontroleerde afweerreactie die te zien is bij coronapatienten die aan de beademing liggen. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Dagelijks 30 minuten buiten bewegen is daarom, zeker zolang er geen vaccin is, des te belangrijker geworden. Vitamine D vinden we ook van nature in voeding: in haring, zalm en makreel, vlees, eieren en roomboter. Vitamine D wordt het beste opgenomen in het lichaam onder invloed van vet.

Steeds duidelijker wordt dat vitamine D echt belangrijk is voor je weerstand, ook voor COVid-19

Tip 2: Onderhoud een goede relatie met je darmbacterien

Glycanen, suikerverbindingen, blijken een belangrijke rol te spelen in het aan- en uitzetten van het immuunsysteem. Sommige virussen vermommen zich met een ‘suikerjas’ waardoor het immuunsysteem ze minder snel herkend als binnendringer. Hoe dit mechanisme zich verhoudt tot suikerconsumptie is niet bekend. Wel blijkt uit veel studies dat voeding met een hoge glycemische index (wit brood, pasta, frisdrank, snoep, koekjes, etc) gepaard gaat met een stijging van ontstekingsfactoren. Hierin lijken de bacteriën in de darm ook een rol te spelen. Een evenwichtige darmflora houdt van vers en vezelrijke eten: peulvruchten, groenten en noten.

TIP 3: Krachtvoer

In Japan is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de weerstandverhogende eigenschappen van paddenstoelen. Japanse paddenstoelen bevatten veel antioxidatieve eigenschappen,  alle essentiële en bijna alle niet-essentiële aminozuren en daarnaast  veel vitaminen, mineralen en sporenelementen. Met recht worden ze ‘kracht’ paddenstoelen genoemd. Reishi, Shiitake en Maitake zijn in sommige winkels in de schappen te vinden. Maar ook Europese paddenstoelen zoals  oesterzwam, cantharellen, Portobello en reuzenchampignong hebben weerstand verhogende kwaliteiten. De witte champignon is vanuit dit oogpunt het minst interessant. Paddenstoelen bevatten veel voedingsvezels en helpen bij de opbouw van gezonde darmbacterien. Paddenstoelenbouillion is echt een aanvulling op je menu als je geveld wordt door een virusinfectie.

TIP 4: Leg een kruidentuin aan

Misschien is dit de tijd om een kruidentuin aan te leggen. Tijm, oregano, rozemarijn en salie staan bekend om de versterking van de weerstand. Onze  darmflora is er dol op! Bovendien brengen de geuren van verse kruiden je in de zevende hemel en smaakt het eten dubbel zo lekker.

Wordt je toch geveld door een virus? Dan biedt vlierbestinctuur of vlierbloesemtinctuur een goede ondersteuning. Vlierbes bevat anti-virale eiwitten, lectine en RIP. Lectine windt zich als een slinger om de eiwitmantel van het virus en voorkomt dat het virus de cel binnendringt. RIP blokkeert de vermenigvuldiging van het viraal materiaal. Bovendien heeft vlierbes een zweetdrijvend effect en zorgt voor koortsdaling. Een goede combinatie, waarbij de elementen in synergie met elkaar werken,  is vlierbloesem met echinacea, cat’s claw of plantago.

TIP 5: Neem immuun-ondermijners onder de loep

Stress is de belangrijkste ondermijner van het immuunsysteem. Grijp deze periode maar eens aan om te onderzoek wat jouw grote stressfactor is en wat jij kunt veranderen om de stress te verminderen. Een hoge ambitie, een grote mate van perfectie of  emotionele factoren kunnen ervoor zorgen dat je stress ervaart.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie