meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Vitamine D, immuunsysteem en leefstijl

Aan het einde van januari snak ik naar een beetje zon. Ik zie de pruimenboom al in de prille knop staan als voorbode van de lente. Dat doet me goed.

Op het noordelijk halfrond is zonlicht in de winter schaars. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna 60% van de mensen in Zuid-West Nederland een tekort heeft aan vitamine D. Zeker als je veel binnen werkt, doe je er goed aan op je leefstijl te letten.

Je kunt een kwart van deze vitamine uit voeding halen. De rest moet van zonlicht komen. Ook als de zon niet schijnt, maakt je huid voldoende vitamine D aan.

Vitamine D en dan met name D2 en D3 spelen een grote rol in je immuunsysteem, normale spierwerking en sterke botten en tanden. Het wordt door middel van cholesterol opgeslagen in je vetweefsel. Zo heb je een goede voorraad. Auto-immuunziekten en diabetes II worden geassocieerd met een tekort aan vitamine D. Vrouwen hebben door verlaging van oestrogenen in de overgang een verhoogde kans op botontkalking, ook een oorzaak van vitamine D tekort.

Vitamine D speelt een beschermende rol bij allerlei vormen van kanker waaronder borstkanker. Uit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition(1), is gebleken dat vrouwen na de menopauze een aanzienlijk lagere kans hebben om kanker te krijgen door suppletie van vitamine D. Uit het onderzoek bleek dat dit vooral geldt voor borstkanker, maar ook voor long- en darmkanker.

Blootstelling van de huid aan de (zon)licht is de beste manier om vitamine D aan te maken. Een kwartier tot een half uur per dag is voldoende. Wandelen, fietsen, buiten spelen/sporten. Voor een goede weerstand is buiten bewegen noodzakelijk. Ook in de winter.
De zon heeft effect op ons humeur. Vitamine D is betrokken bij de aanmaak van serotonine, ons feel-good hormoon. Denk maar eens hoe heerlijk het is om in de winterkou het zonnetje op je gezicht te voelen en naar de ondergaande zon te kijken. Een magisch moment!

De beste leveranciers van vitamine D uit voeding zijn: vette vis, levertraan, eieren. Op de tweede plaats komen paddenstoelen, gist en kaas.

In de natuurgeneeskunde staat het lymfesysteem (ons reinigingssysteem) bekend als de drager van licht. Stimulatie van het lymfesysteem door reflexzonetherapie helpt ons door moeilijke tijden en ondersteunt het proces van loslaten en verandering.

 

Plaats een reactie