meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Tuinieren met bosgrond verrijkt het microbioom

Tuinieren in bosgrond verrijkt het microbioom van de huid. 28 Finnen deden mee aan dit onderzoek naar binnenshuis tuinieren. Het gebruik van ‘bosaarde’ vergrootte de diversiteit van het huidmicrobioom. En er werden grotere hoeveelheden van een anti-ontstekingseiwit in het bloed aangetroffen. 

Deelnemers uit twee Finse steden kregen groenteplantjes aangeleverd en grond om deze in groot te brengen. De ene helft van de deelnemers kregen gewone potgrond, de andere helft kreeg een met bacteriën verrijkt mengsel dat op bosgrond leek. De deelnemers kregen kweekinstructies en de opdracht de oogst te consumeren. Voorafgaand aan de studie en na afloop analyseerden de onderzoekers de bacteriën op de huid en een aantal cytokinen in het bloed van de deelnemers.

Na een maand bleken de deelnemers die met de bosgrond werkten, hadden een diverser huidmicrobioom gekregen dan bij aanvang. Van de zeven gemeten ontstekingsmediatoren was vooral het anti-ontstekingseiwit interleukine 10 verhoogd en ook interleukine 17A. Bij de placebo groep veranderde op dat punt niets. Alle deelnemers rapporteerden een hoge mate van voldoening.

De studie is na te lezen in Environment International.

Bron: MMV 27 mei 2024

Plaats een reactie