meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Neuropathie bij kanker

Gevoelsverstoring in de voeten is een hardnekkige bijwerking en vervelende bijwerking van chemotherapie.  Aantasting van de zenuwen zorgt voor een doof gevoel of juist overgevoeligheid. Met een uitgekiende combinatie van bindweefselmassage op de benen en reflexzonemassage op de voeten, is het mogelijk om de functie van het bindweefsel te versterken, de zenuwen te stimuleren, de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen te verbeteren.

Uit recent gepubliceerd onderzoek (2020) blijkt opnieuw hoe ondersteunend oncoreflex, de specialisatie van reflexzonetherapie bij kanker, is. In dit onderzoek werd reflexzonetherapie vergeleken met  ontspanningsoefeningen. Ontspanningsoefeningen worden heel veel toegepast bij kanker, hebben bewezen effect en zijn veilig. Uit dit onderzoek blijkt wederom dat ook reflexzonetherapie veilig is en effectief.

De reflexzonegroep ontving 6 weken lang eens per week voetreflexmassage, de ontspanningsgroep kreeg een bandje mee met relaxatie-oefeningen die ze dagelijks thuis moesten doen. Ook 6 weken lang. De onderzoekers meetten met gevalideerde vragenlijsten gevoelens van depressie, angst, pijn en kwaliteit van leven. Wat blijkt? Beide groepen lopen de eerste 3 weken van het traject hetzelfde op. Maar waar bij de relaxatiegroep na 3 weken de verbetering stagneert, nemen de klachten bij de reflexzonegroep ook in de resterende 3 weken af. De deelnemers van reflexzonegroep ervaren minder depressieve gevoelen, minder angst, minder pijn en meer kwaliteit van leven.

De positieve effecten van reflexzonetherapie hebben betrekking op de conditie (meer energie) als op de mentale weerbaarheid. Dat is in eerder Amerikaans onderzoek uit 2012 (Wyatt) ook geconstateerd. En dat zijn ook mijn ervaringen in de praktijk.

Neuropathie is een lastige kwaal, waar geen medicijnen voor bestaan. Herstel van het zenuwweefsel door reflexzonetherapie is mogelijk, maar vergt wel geduld.

Plaats een reactie