meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Ontstressen met de 1-minuut meditatie

Als je het druk hebt. Vroeger had ik het gevoel dat mijn leven zo druk was, gevuld met verwachtingen van anderen over mij. Ik kreeg stress, ik deed onaardig tegen collega’s, ik werd strijdvaardig. En ik werd steeds minder gelukkig en hondsmoe. Want ik wilde zo helemaal niet zijn. Het kostte me een aantal jaren om mijn leven over een andere boeg te gooien, om opnieuw invulling te geven aan mijn leven en weer energie op te bouwen. Ik zie tegen mezelf: ‘ik wil geen stress meer. Ik richt mijn leven zo in dat ik de dingen met aandacht kan doen’. Eigenlijk was het een soort mindfulness training die ik mezelf gaf. Het resultaat was dat ik weer meer energie kreeg. Ik maakte andere keuzes, ik koos een ander beroep (voetreflextherapeut). Nu kan ik weer mijn ontspannen zelf zijn.

Aandacht leidt de energie. Wanneer je je ontspannen zelf kunt zijn, kosten je bezigheden je minder energie. Een cliënt lag op de behandeltafel en hield, terwijl ik haar voeten masseerde, het gesprek gaande. Opeens stopte ze met praten. Op dat moment voelde ik dat haar lichaam zich ontspande. Haar voeten werden warm, de energie ging stromen. Later vroeg ik haar wat er gebeurde. Ze vertelde me dat ze met haar aandacht naar een ontspanningsoefening ging die ze vroeger veel had gedaan. Het is een prachtig voorbeeld van het principe ‘aandacht leidt de energie’.

Wat er gebeurt met je lichaam als je stress hebt. Stress zorgt ervoor dat het lichaam in de overlevingsstand komt. Je hartslag gaat omhoog, er gaat minder energie naar de spijsvertering en naar het immuunsysteem. Je ademhaling is hoog waardoor je te weinig zuurstof binnen krijgt. Je lichaam verzuurt en je kunt steeds moeilijker ontspannen. Spierspanning houdt aan en je gedachten blijven in kringetjes door je hoofd malen of je krijgt hoofdpijn. Dit zijn signalen dat je energie blokkeert.

Je ontspannen zelf zijn. Er is een methode waarmee je ieder moment van de dag kunt ontstressen: de 1-minuut meditatie. Doe deze 1-minuut meditatie iedere dag. Je zal merken dat je na een poosje op ieder moment van de dag je ontspannen zelf kunt terugvinden. Zoals Boeddha zei: ‘Zorg voor ieder moment en je zorgt voor de hele tijd!’

Klik op de link en doe de 1-minuut meditatie

Plaats een reactie