meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Mierikswortel – gezonde smaakmaker

Mierikswortel, bron wikipedia
Mierikswortel, bron wikipedia

Liefhebbers van sushi zouden mierikswortel moeten proberen. Het is het Europese zusje van wasabi. Net zo scherp van smaak.  En daar ligt de kracht van dit kruid.

De verwarmende en vochtafdrijvende werking vermindert pijn bij jicht en artritis. Het stimuleert de spijsvertering en geneest urinewegproblemen. Het lost ook slijm op en is  ontstekingsremmend, daarom werd de wortel ook wel ingezet bij  luchtwegproblemen, zoals  bronchitis.

Net als alle kruisbloemigen bevat mierikswortel bio-actieve stoffen die bekend staan om hun kankerbestrijdende eigenschappen. Daarnaast bevat de wortel veel vitamine C, foliumzuur en vitamine B6. En is daarom ook heel geschikt voor mensen die met vermoeidheidsklachten kampen.

Als je het wilt toepassen in de keuken – mierikswortel laat zich goed combineren met vis- houdt er dan rekening mee dat een mespuntje van deze ‘vlammend hete radijs’ (net als wasabi) meer dan genoeg smaak toevoegt. Wil je een mildere smaak, voeg dan azijn toe of kook de wortelrasp mee. Overigens kan je niet alleen de wortel eten, maar ook de bladeren. Het jonge blad kan door de sla.

Plaats een reactie