meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Blije damflora

Zuurkool maken in een glazen (weck) pot

Gefermenteerd voedsel maakt de darmflora blij. Door het eten van gefermenteerd voedsel neemt het aantal goede bacteriestammen snel toe. Tegelijkertijd met het darmmicrobioom verbetert ook de immuunstatus.  En de aanwezigheid van ontstekings-eiwitten neemt af volgens een artikel in Cell uit 2021. Ook verschillende typen immuuncellen worden minder actief onder invloed van gefermenteerd eten.

Er is veel bewijs dat voeding het microbioom in de darm vormgeeft en een positieve invloed heeft op de algehele gezondheid. Gefermenteerde voeding bevat veel lactobacillen, die goed gedijen op vezelrijke voeding. In het onderzoek uit 2021, waarover in Cell is gerapporteerd, kregen de proefpersonen over een  een periode van tien weken een menu met verschillende gefermenteerde producten, zoals yoghurt, kefir, cottage cheese, kimchi en andere gefermenteerde groenten. Daarbij dronken ze gefermenteerde groentesappen en kombucha.

In de controle groep die al vezelrijk at, traden nauwelijks veranderingen op in het microbioom.

Kortom, fermentatie maakt blij 🙂

bron: https://www.mmv.nl/nieuws/immuunstatus-verbeterd-door-gefermenteerd-voedsel/

 

 

 

Plaats een reactie